Wahai Jiwa yang Tenang

Bismillahirrahmanirrahim…

Saya sebenarnya masih tercungap-cungap ketika menaip untuk entry ni. Kenapa? Begini kisahnya…

***

Flight saya ke Auckland hari ni berlepas pada jam 10.15am. Dan untuk penerbangan antarabangsa, penumpang seharusnya ‘check in’ 120minit sebelum waktu penerbangan. Tapi untuk kes saya, yang tertera pada itinerary, saya seharusnya cek-in 90 minit sebelum waktu penerbangan.

Jadinye, saya pun sudah budget masa untuk naik bas ke Roma Street train station dan seterusnya ke Brisbane International airport. Begini kira-kira yang saya buat;

Flight boarding10.15am

Kene check in 90 minit sebelum flight boarding 8.45am

Train ke airport, 30minit – 8.15am (bt train schedule8.07amsaya memang kene naik yang ni, sebab yang seterusnya jam 8.37am)

Dari Kelvin Grove busway ke Roma Street, lebih kurang 5 minit -bus akan sampai pada jam 7.46am

Jalan kaki ke KG busway, kira-kira 5minit 7.40am.

[yang kaler merah tu waktu yang saya patut berada di tempat tersebut]

Waa..cam perfect rite?


Di pagi hari Sabtu, 13 Jun 2009.

Alhamdulillah saya bangun Subuh, diikuti matsurat dan tilawah. Kemudian, berkemas-kemas lagi untuk beberapa barang dan final check smua luggage dan dokument-dokument penting.

Kemudian breakfast. Niatnye nak brekfes dengan nasi dan lauk malam tadi. Tapi bile pergi dapur, tegok2 dah tak de. Mungkin housemate saya kelaparan tengah malam tadi. Tak pelah, jadi saya pun godek2 la ape2 yang patut dimakan daripada peti sejuk. Alhamdulillah, ade, Terime kasih Allah!

Sememang sudah ditakdirkan, ade sesuatu yang tidak boleh dielakkan berlaku ke atas saya (suspen2). Takpe la, dipendekkan cerite, saye terlewat daripada masa yang saya budget. Jam dah menunjukkan pukul 7.30! Saya bersiap secepat mungkin dan seterusnya solat musafir 2 rakaat sebentar. Sempat salam cik Tip je di bilik sebelah dan pesan pada dia untuk sampaikan salam pada cik Leni. Saya keluar daripada rumah, dah pkul 7.40. Tapi tunggu lift lame la pulak.

Keluar je lift, saya terus berlari. Saya lupe kalau ke busway 5 minit jalan kaki adalah pada kadar jalan kaki yang laju, dan kene lalu banyak tangga. Jadi tukar plan, kene lalu jalan lain. Ouh, beg ni agk berat pulak tapi lari jugak sambil menarik beg. Masa melintas jalan sambil berlari tu, “PAANNGG” tetibe saya terlepas pemegang beg. Beg saya jatuh! Uih, malunye. Dah la masa tu ramai orang, nak ke exam hall barangkali. Ah, lantaklah, bukan ade yang kenal pun (kot). Saya cek beg, alhamduillah, x de ape yang patah or what.. Dan larian diteruskan.

Setibanya saya di busway, dalam lift, bus itu pergi meniggalkan saya… Bas seterusnya bus no 333 akan tiba jam 8.01am. (insya Allah sempat dalam perkiran saya). Tunggu punya tunggu, akhirnya bas no 333 itu pun tiba jam 8.02am.

Tiba di Roma Street, jam dah menunjukkan tepat 8.07am. Saya terus berlari mengangkut beg ikut tangga. Memang tak sempat kalau tunggu lift. Larian dipecut mencari papan kenyataan waktu train berlepas dan platform. Masa tu dah berkelip2 dah line “AIRPORT-PLATFORM 7- 8.07am“. Dan kedengaran pegumuman terakhir dibuat.

Pecutan larian ditambah dan sekali lagi naik tangga ke platform 7. Masa tu memang dah tak peduli dah orang lain. Tak kesah lah, bukan nye diorang kenal pun kan. Dalam keadaan termengah-mengah tu, saya dengar bunyi train berlepas. Dalam hati berdoa mintak-mintak yang tu bukan train ke airport. Bila saya naik ke atas, memang, train itu lah yang baru berlepas tadi.

Buntu! Next train pkul 8.37am. Memang tak sempat kalau nak sampai airport sebelum 8.45am. Lalu, saya membuat keputusan untuk menaiki teksi daripada city. Lantas berlari kembali ke bus stop. Tidak lama tunggu, bas pun tiba. Sampai je di city, saya terus call teksi. Jam sudah menunjukkan pukul 8.15. Menunggu di depan King George Square lebih kurang 5 minit, akhirnya teksi pun sampai.

“I need to go to the international airport ASAP, please. How long will it take?” i said to the taxi driver.

“It will be approx. 20 mins, insya Allah” said the taxi driver.

Yep, he is a muslim, from Somalia. Dalam perjalan, banyak juga yang kami bualkan. Bermula dengan topik Malaysia, Mahathir, Pak Lah hinggalah kepada isu Islam di Malaysia dan Somalia. Dan kami sama-sama setuju, di tempat kami masing-masing, walaupun negara Islam, dan penduduknya ramai Muslim, tetapi islam sebenar itu tidak dipraktikkan. Jenayah, corruption, sosial etc.

He commented, “They are Muslim, but they dont have the Imaan”. At certain points, i agree with him. Benar, islam itu tidak terlihat daripada orang Islam. (Nanti kite kupas isu islam vs Islam ni, insya Allah).

“Sister, it only took us 15mins because the traffic is smooth this morning.” katenye bile tiba di pintu gerbang Brisbane International Airport.

Saya mengucapkan ‘Jazakallah’ kepadanya sebaik membayar tambang dan dia membalas dengan Salam dan doa kesejahteraan saya. Tengkiu pak cik!

Turun je dari teksi, terus berlari ke pintu masuk ‘departure’. Waa..banyaknye kounter yang mane satu ni? Berlari ke kaunter pertanyaan. “Owh, it’s at the row 4” kate pakcik yang saya tanya tu. Dan, saya berlari lagi ke kaunter di baris 4 tu. Waa..sehat hari ni!

Yeah, akhirnya, saya berjaya check in di kaunter tepat jam 8.45am. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.

“Here is your boarding pass. Your boarding time is 9.45am at the gate 77”. She said with smile.

Saya saja bertanya kepada akak yang jage kaunter tu, kalau untuk penerbangan antarabangsa, selewatnye pukul brape saya kena check in? Dan jawapan beliau,

“The latest is 1 hour or 45 minutes before boarding time, but it will be good if you come earlier, because you may need more time at the Customs”

Hhmm.. ok la.. Saye kire-kire, mungkin sempat je kalau saya tunggu train tadi. Tapi, “Tiada satu pun yang mungkin berlaku lebih baik daripada apa yang telah berlaku, kan?”

Dan saya sangat berbaik sangka dengan Allah dan mengharapkan RedhaNya dan Dia juga memudahkan urusan saya yang bersendirian ni. Haa, ade satu lagi peristiwa yang best tadi masa melalui Kastam, di bahagian cek beg tu. Ade sorang pakcik bagi Salam kat saya. Huhuuu..seronok sangat. Terasa memang benarlah ikatan kita ikatan yang paling agung, ikatan aqidah. Walaupun saya tidak mengenalinya, tapi dia mengenali saya, simply because I’m wearing hijab.

Yee..Berbahagialah wahai kaum wanita, anda sentiasa membawa ‘bendera/panji’ islam dengan hijab/tudung yang anda pakai! Berbahagia dan merasa Izzahlah dengan islam mu!

Ok, pengajaran yang boleh didapati daripada kisah saya ni;

1) Bagi yang merancang untuk travel, sile rancang perjalanan anda sebaiknya. Tambah masa extra daripada yang dirancang untuk sebarang kejadian di luar dugaan.

2) Fikirkan alternative perjalanan anda. (contohnya, kalau terlepas train, alternative nya mungkin teksi ect)

3) Jangan lupe solat sunat musafir sebelum bermusafir, insya Allah, banyak barakahnya. Dan betulkan niat, ok! (Peringatan buat diri saya sendiri. G auckland bukan untuk melancong ye!)

4) Jangan panik bile anda rase anda lewat. Boleh je datang 45minit sebelum boarding time (sy dh confirmkan td dgn akk kat kaunter tu..) Tp, Takpe je kalau datang airport awal. boleh buat banyak parkara yang bermanfaat, insya Allah.

Sampai di sini dahulu untuk entry kali ini. So, adios Brisbane

800px-Brisbane_International_Airport

and Allooha Auckland

75721309.T8VWW6o3.BKKMELAKLMar07044

Waiting for boarding time.

Gate 77,

Brisbane International Airport.

[posted from Jannatul Firdausi 6.12pm]

***

pic copied from
http://www.pbase.com/bmcmorrow/image/75721309
commons.wikimedia.org/wiki/File:Brisbane_Inte…

Dia tersenyum..

Lalu saya pun membalas senyumannya kembali, lantas terus menoleh ke kiri, arah jalan,

melihat nombor bas yang lalu.

Bukan.. ni bas 345. Boleh je nak naik, tapi nanti kene jalan jauh pulak nak sampai rumah.

Menoleh ke kanan pula, melihat papan kenyataan jadual bas.

333..Urm.. Lagi 7 minit..

Pandangan dilontarkan pula ke arah lantai. Tiada apa. Mata sebenarnya sudah berat.

Dan fikiran pun melayang, muhasabah kembali perjalanan sepanjang hari tadi.

********************************

Dimulakan dengan qiam dan solat subuh, diikuti dengan tilawah dan matsurat.

Sarapan pagi dengan ‘cereal- Kellogg’s Corn Flakes’ dan susu sambil melayari internet.

Meng’klik’ satu per satu tajuk-tajuk berita utama, antarabangsa dan juga national.

“Malaysia makin panas, dijangka ElNino bakal bertandang awal Ogos”,

“Perarakan besar di Pakistan”, “Kadar Swine flu tertinggi di Melbourne, Victoria” etc.

Mata mengantuk, tetapi memaksa diri cergas, mengemas buku dan bilik.

Tengahari, ke perpustakaan, singgah di ‘Assignment Minder’, untuk mengutip Assignment CLB452.

Keputusan? Alhamdulillah..

Cahaya terik matahari, namun angin dingin nian. Terus lari menuju perpustakaan.

Hmm..same je. Sejuk jugak. Library ni patut pasang heater ni..

Jari jemari serasa keras dek kedinginan. Tapi bertahan demi mengulangkaji untuk exam esok.

Pulang ke rumah untuk solat Asar dan makan. Rezeki hari ini, mee segera, Alhamdulillah.

Kemudian ke makmal komputer untuk akses internet, ulangkaji juga.

Magrib pulang semula dan ada janji temu, ‘discussion’ untuk exam esok.

Malam ni lepas kelas Arabic, ada discussion dengan ahli rumah lagi.

Entah kenapa, risau sangat untuk kertas terakhir ni.

Usai discussion, makan malam bersama ‘housemate’. Rezeki malam ni, bihun goreng. Alhamdulillah.

Malam ni tak boleh bercerita panjang, harus segera tunaikan solat Isyak dan bergegas ke kelas bahasa Arab.

Sempat kejar bas jam 7.20pm.

Sampai di QUT Gardens Point tepat jam 7.27pm. Bergegas ke arah peta, mencari blok O. Malam ni kelas di bilik O-604.

Berlari mencari kelas. Tiba lewat sedikit, Alhamdulillah, kelas belum bermula. Makin sedikit orang yang datang. Mungkin kerana minggu peperiksaan. Ditegur oleh kakak, sahabat sekelas tentang mata saya yang merah.

“Angin luar sejuk kot. So, mata kering”.

Jawapan yang ringkas, mungkin juga relevan, mungkin juga tidak. Hakikatnya, saya mengantuk.

Seperti selalunya, kelas bahasa Arab kali ni juga menarik. Dan kata-kata ‘al-mudarris’ yang paling saya ingat

walaupun secara berseloroh, “You are Muslims, you should know Arabic”

gulp… naam..

Dan juga seperi selalunya, terlepas lagi bas QUT yang terakhir ke CLV malam ini. Terpaksa berjalan ke stesen bas King George Square.

tapi tak pe, boleh berborak dengan ‘akhawati’ sambil berjalan.

Ye, seronok sangat bila dapat berbual dengan mereka. Minggu depan dah tak dapat hadir ke kelas ni.

Huhuuu..

**************************************

Tiba-tiba dia sudah terpacul berdiri di hadapan saya, kiri sedikit.

eh, bila masa dia datang?


Dia : May God Bless you.

Saya :  Oh, thank you (senyum)

Dia :  Do you know that He loves you so much? He died for us. Jesus died for us…

Saya :  … (senyum)

Dia :  I pray so that your days are blessed. I hope you had a wonderful day today. Did you have a wonderful day?

Saya : Yes, I did. (always do, insya Allah). How about you?

Dia :  My day was wonderful. I just came back from beach… from Gold Coast.

Saya :  (Jauhnye) Alone?

Dia : Nope… with Jesus. I feel so calm now.

Saya :  …  (senyum)

Dia : (pegang lengan kiri saya) He is so… He died to clean us… <saya tak berapa ingat kata-kata dia>

dan menghulurkan kepada tangan kanan saya kad kecil (bersaiz kad pengenalan) ini;

card

Saya :  …  (tergamam, terkedu, etc…)

Dan bas no.333 pun sampai.

Dia :  Oh, bus.

Saya : Yeah. thank you

Dia :  May God bless you

Saya :  (senyum)


Sepanjang perjalanan saya termenung mengingat kembali peristiwa tadi.

Saya rasa sedih sangat.

Sedih sebab saya tidak memperkenalkan kepada dia, tuhan yang haq, Allah.

Sedih sebab saya tidak memberi dia apa-apa.

Sedih sebab saya tidak bersemangat seperti dia.





 

Bukan kerana nama…

aisyah's 21

Ukhuwah ini bukan kerana nama…

bukan kerana organisasi,

bukan kerana institusi.


Ukhuwah ini bukan kerana nama..

bukan kerana kerja,

bukan kerana harta.


Ukhuwah ini bukan kerana nama…

bukan kerana hobi,

bukan kerana populariti.


Ukhuwah ini bukan kerana nama…

bukan pada tempat,

bukan pada masa.


Ukhuwah kita bukan seperti kambing yang meragut rumput,

yang bersatu kerana berada di padang yang ragut yang sama.

Ukhuwah ini di hati,

biar tiada sering berjumpa,

namun sering disebut dalam kalimah rabitah hati.

“Sesugguhnya mukmin itu bersaudara..” (49:10)

**note:

– ‘Nama’ dalam gambar  tiada kena mengena dengan entry di atas.

– Jazakumullahu khairan buat ahlul bait “DarusSalam” untuk kek dan ukhuwah ini. Moga antuma sentiasa dalam “Salam”

Ulang tahun kelahiran “Sanah Helwah”, “Happy Birthday”, “Alles Gute zum Geburtstag”, “Joyeux anniversaire”  etc merupakan sinonim dalam bahasa2 lain kepada Ulang tahun kelahiran. Acap kali kita di zaman ini terutamanya di kala usia remaja ini (eh, remaja lg ke?), ulang tahun hari kelahiran merupakan salah satu daripada ‘event’ yang ‘bermakna’ dan dinanti-nantikan. Tambahan pula di dalam tamadun Barat ini (eh, tahu kan kalendar yang kita guna sekarang ialah kalendar Masihi?), rata-rata daripada kita akan menunggu-nunggu saat-saat tepat masuk jam 12 tengah malam tarikh sebelum ‘Hari Jadi” untuk kita mengucapkan “Happy Birthday!!”

Saya masih ingat ketika kami bersama-sama ‘celebrate’ birthday pakcik kami tidak lama dahulu. Hmm..tazkirah yang sangat terkesan di hati saya. Beliau menghargai usaha kami dengan kek dan satay untuk menyambut ‘birthday’ beliau, tapi antara yang mengesankan ialah.. “Birthday saya bukan harini” sebaliknya mengatakan bahawa birthday nya adalah sekian2 haribulan (menurut kalendar Hijr). Sambil tersenyum pakcik kata (lebih kurang bunyi ya) “Inilah hebatnya tamadun, sampai celebrate birthday pun, nak ikut cara (kalendar) mereka, kesian kite kan?”

Pada saya, ada logiknya juga pernyataan beliau tu. Betapa besarnya kesan tamadun kepada dunia, kerana majoriti penduduk dunia ini akan menurut cara hidup mereka yang memegang tamadun ketika itu. Dan sambutan ulang tahun kelahiran ini juga salah satu daripada cara hidup mereka. Kalau ditambah dengan megadakan party etc, hmm.. lebih-lebih lagilah.

Dan sebenarnya apa yang kita raikan? Kita bukan sahaja meraikan sudah berapa tahun kita hidup, sebaliknya kita juga meraikan ‘baki umur’ kita di dunia ini.Hmm..betul tak? Jadi, selayaknya hari ulang tahun kelahiran kita merupakan antara hari yang baik untuk kita muhasabah dan reflek, tentang apa yang sudah kita lakukan sepanjang tahun yang telah kita laui dengan jayanya. Dan juga menjadi tazkirah terbaik buat kita untuk bertanya pada diri, apakah perancangan kita untuk menguruskan baki umur yang tinggal (yang tidak diketahui sebenarnya) sebelum kita meninggalkan dunia yang fana ini.

images

Hmm..beberapa hari lepas merupakan hari ulang tahun kelahiran saya menurut kalendar Masihi.

( Sy lahir pagi 5 Syawal =] )

Dan biasalah, orang akan tanya,

“What is your wish?”

“Hmm.. A lot actually! But one of it now is…

I wish for ‘Ansariy’ or  ‘Harun’ now..

Assalamualaikum to all,

My lecturer, Jo had suggested me to read more on English materials (which i really10x hate).  Well, beginning with fictions, i think it was a good start. So here,  i want to share one of my readings (sounds a lot, huh?). Jeng jeng jeng.. presenting u, A Thousand Splendid Suns by the author of The Kite Runner, Khaled Hosseini..

thousand splendid suns

It was a story about two main characters, women of Afghanistan, Mariam and Laila. In the beginning, it were two different stories about them. Mariam, a harami or a daughter who was born out of wedlock. Though she ‘s the innocent party in this issue, it was always she and her mother who were blamed by the society around them. But her ‘father’, Jalil was very kind to her, treated her well and visited her every week. Everything went well until one day, when Mariam decided to go to her father’s place which was being warned by her mother, Nana that he will not accept her because she was Harami and Nana will commit suicide if Mariam go. And so she did. That part changed Mariam’s whole life because
only after she went to Jalil’s house then she knew that Nana was telling her the truth about him. After Nana died, Jalil sent her to Kabul to marry Rasheed. Being Harami, Mariam was still being blamed and Rasheed was not a dreamed husband of Mariam.
Laila’s story, on the other hand was like Laila and Majnoon’s love story where Tariq was the majnoon.Laila was on her way to leave Kabul and  hoping that she will find Tariq but their car was attacked by a rocket which caused her parents died. She was saved by Rasheed. Unexpectedly,one day a guy named Abdul Sharif came and told  Laila that Tariq was died. Rasheed took  Laila as his second wife.The friendship between Mariam and Laila started and they shared all of their stories, about Jalil, about Tariq.It was a long story of them with the effects of wars, both during Soviet Union colonization in Afghanistan and when Taliban took over.
It was the story of  how women in afgahnistan suffered under the power of men and tried to survived. What happen next when Laila knew that Tariq still alive and came to Kabul? Did Jalil regret his decision of sending Mariam to Kabul and married Rasheed? Seriously, it was unexpected and sad plots coming in the end…

Well, sorry guys, i am not perfect in writing review (still learning, yeah!). Im open for any comments or corrections from you (in terms of reviewing and writing, grammar, etc). But what i really want to say here that this book is very good. For those who love history or want to know about the issue in Afghanistan, this is not a perfect book because it is not a history book, (of course), but it will draw for you the ‘scenery’ , and give you the feelings of the innocent people  who involved in the conflict of wars in Arghanistan . it is important because they are none others but our own beloved BIG FAMILY.

tunang n kawin

Haih..ape mimpi laa kali ni post entry pasal baitul muslim pulak ni? Takpelah kan, ha, nak share satu hadis Nabi

Nabi Muhammad S.A.W ada mengingatkan kpd kita:

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan.”

(Riwayat Ahmad drpd Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu dan disahihkan oleh al-albani di dlm Irwa’ al-Ghalil)

Moga bermanfaat..Ha, ingat tu. Urm..ok, Dah alang-alang tu, meh la nak crite siket pasal baitul muslim..

Apa itu baitul Muslim dan peranannya?

Baitul muslim bermaksud rumah tangga muslim. Ianya dibina daripada dua individu muslim yang FAHAM islam untuk melahirkan anak-anak yang juge FAHAM islam. Tarbiyah di dalam Baitul muslim sangat penting kerana di situlah sekolah pertama anak-anak islam ini. Maka, tarbiyatul aulad (pendidikan anak-anak) ini di rumah merupakan antara crucial stage dalam rangka membentuk keFAHAMAN anak-anak ini. Daripada anak-anak ini, maka akan terhasillah pula masyarakat yang FAHAM islam. dan akan sama-sama memberi keFAHAMan tentang islam pula kepada orang lain. Seterusnya, daripada masyarakat yang FAHAM tentang islam ini, akan terbinalah pula negara yang FAHAM tentang syariat islam yang sebenarnya. Ianya tidaka akan hanya terhenti disitu, bahkan akan terus berkembang keseluruhpelosok dunia membentuk empayar islam sehinggalah islam itu menjadi ustaziatul alam atau pemegang kepada tamadun dunia. Wah, ni pehaman sendiri,  sile jangan quote definition ini ye (sebab ini bukan academic writing ok=] ).

So?

Hmm..pada dasarnya, sekadar ingin memberi pandangan, bahawa membina baitul muslim itu bukan mudah. Prosesnya bukanlah bermula selepas akad nikah, tetapi bertahun-tahun sebelum daripada itu lagi. Kita ambil contoh Imam Syafie..(urm..betulkan saya kalau saya silap tentang contoh ni), beliau merupakan tokoh islam yang sangat terkemuka dizamannya dan sangat hebat baik dari segi ilmunya mahupun sumbangannya. Nak kate hebatnya Imam Syafie ni, beliau boleh hafal kitab muata’  tu dalam masa 3 malam je. Hhm..pendek kate memang hebatlah imam Syafie ni. Bahkan, sehingga ke hari ini, saya yakin, belum ada lagi yang mampu menggantikan tempat beliau. Ketika ditanya kepada bapa beliau, apakah rahsianya mendidik anaknya sehingga menjadi sebegitu genius? Lantas beliau menjawab, “Aku menyediakan diriku 20 tahun sebelum kelahirannya” (urm..lebih kurang begitulah). Ha, maksudnya, bapa imam Syafie ni menjaga dari semua aspek, daripada pembinaan dirinya sendiri, sehinggalah saat memilih isteri dan mendirikan rumah tangga sebelum lahirnya Imam Syafie yang hebat tue.

KITE bagaimana?

Ha, kite pule bagaimana? Sejauh mana kite telah menyediakan diri kita sebagai individu muslim yang FAHAM sebelum melangkah ke tangga yang satu lagi, Baitul Muslim? Dan betul ke kite dah betul-betul FAHAM? jengjengjeng…

Hmm..kenape saya tulis entry ni?

Entahlah..mungkin sebab baru-baru ni, saya dengar a few ‘ura-ura’ ade orang2 nak melangkah ke anak tangga itu.. Urm..adekah entry saye ni kedengaran negatif? Jealous?  Opps, no no no.. let me clarify,ok.  I’m very3 happy for them ok. Saya sokong sangat2 bila ada individu-individu  di sekeliling saya yang akan melanglah ke alam itu. Tentulah, ianya  merupakan salah satu tangga daripada ‘sifir pembinaan ummat’ kan.. Cumenye, saya rase seakan-akan saya akan kehilangan ‘adik-beradik’ saya… (Entahlah, aseef kalau pemikiran saya seolah-olah skeptikal terhadap hal ni). Tapi perasaan itulah yang menerjah ke dalam diri di saat mendengar berita-berita gembira itu…Ya, perasaan yang sama tatkala Naqibah saya dulu melangkah ke Baitul Muslim. Gembira itu memang gembira, tapi perasaan ‘kehilangan’ itu tetap juga dirasa.. Dan kini, tiba pula masanya ‘adik-beradik’ sendiri juga akan meninggalkan saya…

Assalamualaikum semua.. masya Allah, dh bersawang gamaknye blogku ini..

ok, quick one for this entry…

– Saya dah start belajar bahasa Arab (sgt2 basic) tapi bagi saya memang itu pun tahap saya.  “Kenapa nak belajar bahasa Arab?”  “Sebab nak recall semula yang pernah dipelajari suatu ketika dahulu..?” “Sebab nak jadi multi-lingual person?”, “Sebab nak berkomunikasi dengan Arabs friends?” etc… Bagi saya pula?.

.. hhmm.. tatkala ditanya oleh seorang Kristian yang saya sapa terlebih dahulu dalam bas, “Why do u want to learn Arabic?” Jawapan saya hanya satu, “Lillahi taala..untuk cuba memahami surat-surat cintaNya..” Insya Allah, moga ia menjadi titik tolak yang barakah..amiin..

– Singgah sebentar di blog cik Ummu tadi.. sangat2 terasa sedih tatkala membaca entry bliau tentang kembaranya ke Spain.. Duh..gambar2 dan penerangan yang cik Ummu sertakan membuatkan saya terasa seolah-olah berada bersama mereka di sana.

– Akhir kalam untuk entry kali ini.. mengingatkan semula diri..

“I have a mission in this world!”

“Kamu takkan dapat menyentuh hati manusia dengan tarbiyah seadainya hatimu sendiri belum tersentuh sepenuhnya..”


“Ya Allah berilah ku kekuatan melaksanakan amanah Syahadatul Haq ini Ya Allah!!!!!”

Reminder oh cahaya jihad…;

ade seorang sister,

dia takkan lupe ingatkan diri dia utk setiap masa pasang niat utk cerita pasal islam pada org lain

or even pd diri dia sendiri

and she keeps remind me of dua

doalah pada allah agar diberi kita kekuatan untuk melaksanakan syahadah kita

doa

doa

doa

seorang sister tu juge sebut

ape yg drive dia utk buat semua nih

adalah kerana

keinginan dia yg sgt2 nak jumpa allah

dia xpikir pasal rewards syurga or else

tp dia nak sgt jumpa allah

dia takut dia xdpt jumpa allah

masyaallah

xpenah terpikir sampai camtuh skali dlm jalan nih

mungkin sbb tuh patern turun naik kite sgt teruk

org mungkin tgk kita sgt semangat

kdg2 semangat tu ialah utk cover dlmn yg kosong tuh

but believe me

kekosongan tuh dpt dirasai oleh org yg basah

sbb tuh, kena juga cite ape kita rasa, pada org lain

so that, kita tidak kering sorang2

ukhuwah kan paksi kita

betul tak?

x kesah la kat mana awak nak start

dr mana awak nak start

buatlah semua itu kerana awak mahu jumpa allah

awak mahu kasih sayang allah yg melimpah ruah tuh

awak buat kerana awak mahu dan awak faham!

*(Jzkk ukht A… atas tazkirah yang ikhlas ini!)
p/s “Kak, Saya sihat kat sini!”

March 2017
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,454 hits

Video best

More Photos

Top Clicks

  • None

Categories