Wahai Jiwa yang Tenang

refresh…

Posted on: April 2, 2008

run2.jpg

“…akan ku tinggalkan…masa gelapku..
takkan berhenti..berlari…!”
sayup-sayup ku mendengar bait-bait lagu firdaus n akbar
dari corong speaker Acer milik kak Yam di belakangku…
hmm..kembali ku refleksi diri..
hujung minggu yang kulalui kali ini sungguh istimewa (in fact, all are speacial)
tp, kali ni lain sikit..
kelmrin duduk mendengar kisah hidup syed Qutb…
entah kenapa, rase tertampar sungguh!
bukan tidak pernah ku dengar atau baca mengenai beliau,
tapi kali ni, rase macam…
ntah…faham dan rase dengan hati barangkali..
syed Qutb ni same je macam kite semua
makhluk Allah yang biasa…
tapi hidupnya selepas usia 40 tahun, memang luar biasa
beliau bisa bertukar arah hidup 180 darjah!
selama 40 tahun, beliau hidup dalam jahiliyah (walaupun hafaz quran,
tapi x faham lg dengan hati barangkali)
seorang yang sekular, liberal…

“kenikmatan yang meluhur, memberkati dan membersihkan usia.”
baris terakhir perenggan pertama saja sudah menerangkan
betapa dalamnya perasaan beliau terhadap Al-Quran
selepas benar2 faham Islam..faham diri sbg Muslim…dan tanggungjawab.
beliau mengenal jahiliyah selama 40tahun,
dan hanya dengan memahami al_quran dengan sebenar-benarnya
telah mengubah, telah meluhur, memberkati dan membersihkan usianya slama itu
wah…hebat2! x cukup dengan perasaan shj,
Akhirnya beliau menegcap nikmat syahid di tali gantung
“x perlu kau ajari kalimat itu,
kerana untuk menegakkan kalimat itulah aku
rela mati hari ini!” itulah kalimat tayibah
“Lailaha illallah, muhammad rasulullah”

ya syahid! “Aku nak syahid fisabilillah!” mudah saja melafazknnya.
“Tapi betul ke nak syahid ni?”Ah..tertampar lagi!
betul ke dah sedia nak syahid? ..xda gaya nk syahid pun…
Amaln?Jariah? ibadah malam?Puasa, solat, Zakat? HAji?
tilawah, hafazan? akhlakmu? plg pnting, dan apakah
pula status hubunganmu denganNya???

“Sure ke, kalau after dis, izrail datang… adakah kau
terima kedatangannya dengn rela dan perasaan gembira
kerana bakal berehat dari kalut dunia dan
bakalmenemui Tuhan semesta alam ini, TUhan yang menciptakannya buat kali pertama.
atau…kau bakal memnta tangguh lagi…
kerana al wahn? atau alasan “x cukup amal?”

“arrgghHh!aku x layak syahid!!”
heh! mane bole ckp cmtu..ingat x sabda rasulullah
“sesungguhnya jika seseorang mati tanpa niat untuk mati syahid,
maka kematiannya sia-sia” Jadi? ha, niat la sekarang!

Hmm…nak masuk Jannah! tp…
dah2! xda tapi2 lagi!luhurkanlah, berkatillah
dan bersihkanlah usiamu sekarang! Usah toleh ke belakang lagi

“kamulah yang beruntung jika kamu beriman.”
kau dah dapat merasakan cahaya iman ini. maka bawalah ia sentiasa
bersamamu ke ceruk pelusuk mana pun yang kau pergi.
terangilah jiwa dan kejutkanlah orang2 yang masih tidur!

“bangkitlah! keluarlah kamu daripada lumpur jahiliyah itu!”
Ya! kalau bukan aku, siapa lagi?
kalau bukan sekarang, bila lagi?
kalau bukan dengan ISLAM…? (tepuk dada tanyalah iman…jawablah sendiri)

-keramat-
20080315

Advertisements

2 Responses to "refresh…"

ini yang dinukilkan waktu bengkel tu ke? 😀

Salam. Maaf kak, saya nak minta izin copy rangkap dua terakhir. Best. Dshumm! Penumnuk (bukan penampar lagi dah) untuk saya. Hehe. Saya post kat blog saya. Nanti saya link kan ke sini. Jazakillah. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

April 2008
M T W T F S S
« Feb   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,535 hits

Video best

More Photos

Top Clicks

  • None

Categories

%d bloggers like this: