Wahai Jiwa yang Tenang

Archive for November 2008

“di dalam sendu yang teramat
Kulihat senja yang berlabuh
Dan malam pun melepas layer
Kaku aku di sini bersama harapan terbakar…

Siapa di antara kita
Yang dahulu memulai sengketa….”

Jelas sekali bait-bait lagu itu masuk menembusi corong telinga sy yang menjadi halwa telinga para pengunjung kedai makan di Pasar Peladang tengah hari tadi… Abah terpaksa membawa anak2nyaa makan di kedai sebab mak takde… (hehe..bukan tu reason utama, sebenrnye rumah tengah diubahsuai…so xda dapur utk masak).. Masa makan tadi sebenarnye hati ini turut berlagu mengikut lagu tu… mane taknye, tu lagu jahiliyah favourite tuu by artist yang pernah menjadi pojaan hatikuu suatu ketika dahulu sbb die terer angkat kening sebelah.. Ingat lagi, sy usaha sungguh2 nk tiru style dia angkat kening sebelah tu..(akhirnye berjaya taw).Kenal x sape? Ha..ZZ.. x kenal jugak? xpelah, x payah kenal.. bukan syarat masuk Syurga =P

Haaaa…. terkenang kembali zaman jahiliyah… uisk…jahilnye! tetibe teringat pulak “pakcik jahiliyah” yang kerap kali menghantar SMS yang boleh dikategorikan sebagai “mengarut” sejak kebelakangan ini… Ape kene la dengan dia agaknye.. Sengaja nk mengungkit kesah silam. Resah juga jiwa ni. Maka terpaksalah meng”add” no beliau ke dalam “No. Screening” biarla dia msg sensorang.. mungkin itu yang terbaik. Ha..tambah meresahkan jiwa bile ade seorang mak cik ni- mak kepada seorang sahabat berlainan jantina tetiba call dan SMS semasa dalam bus kelmarin. Jeng jeng jeng…jgn salah faham..xda ape2. Kali ni beliau SMS utk menyatakan rasa sedihnya kerana sikap saya sebelum ini… Aduhh, apelah yg telah kulakukan Ya Allah?? Yang mampu dilakukan hanyalah membalas SMS meminta maaf dan meneutralkan sahaja keadaan..biarlah. Beliau hanya inginkan yang terbaik utk anaknya..

Huhuu..semua itu gara-gara jahiliyah… .. saat2 diri hilang pedoman.. Masa tu bukan tak tahu ape itu perkara2 jahiliyah… Cume saje nk buat..BEST! (best duduk dalam lumpur itu???) Namun, syukur kerana mujur Allah izinkan kafilah Tarbiyah mengutip sy di tepi jalan. Bukan senang nak menyingkirkan semua tu! Ha, saye selaku AJK kebersihan di Dz tahu macam mana susahnya nk menanggalkan kotoran degil di dinding dan lantai toilet n bath room kat rumah tu. Kene pakai clorox, sabun dan berus. yahyah..susah tau. Tapi lepas beberapa minggu, kulat dam kotoran itu akan muncul kembali.. Macam tu jugalah diri ini.. Mungkin di awal perkenalan dengan Tarbiyah, semangat nak mencuci karat2 itu sungguhla beriya. Tapi, mungkin jarang diservis, hakikatnya ya, masih berbaki lagi karat2 jahiliyah di dalam diri ini..

Teringat kisah sahabat kalau tak silap Abu Dzarr ketika beliau memanggil Bilal dengan panggilan “hai anak perempuan hitam”. Rasulullah ketika mengetahui hal itu bukannya nak nasehat dengan cara “Eh, x baik ckp macam tu Abu Dzarr… Cepat minta maaf”.. Tidak… Tak.. Bukan itu dialog Rasulullah. Sebaliknya, baginda hanya mengatakan. “Kau masih Jahiliyah!” Waa.. kerasnya ancaman itu.. Maka Abu Dzarr pun terus meletakkan mukanya ke tanah dan nekad tidak akan bangkit selagi Bilal tidak memijak mukanya ke tanah…

Lalu saya pun terkenang peristiwa malam Rabu yang lalu.. Ketika saya memarahi seorang sister kerana alasan yang kalau dfikirkan kembali, memang tak munasabah. Huhu… Saat itu kesah sahabat berdua itu terus menerpa di ingatan.

Arrgghh.. “Aku masih Jahiliyah!”

*** Maafkan saya ye Nai…

Rindu…

aah.. aku rindu…

Rindu pada hangatnya pelukan ukhuwah…

insan -insan yang ku rindui…

*hujung tahun ni kita berkampung ya!…


November 2008
M T W T F S S
« Jun   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,558 hits

Video best

Top Clicks

  • None

Categories