Wahai Jiwa yang Tenang

Archive for May 2009

Ulang tahun kelahiran “Sanah Helwah”, “Happy Birthday”, “Alles Gute zum Geburtstag”, “Joyeux anniversaire”  etc merupakan sinonim dalam bahasa2 lain kepada Ulang tahun kelahiran. Acap kali kita di zaman ini terutamanya di kala usia remaja ini (eh, remaja lg ke?), ulang tahun hari kelahiran merupakan salah satu daripada ‘event’ yang ‘bermakna’ dan dinanti-nantikan. Tambahan pula di dalam tamadun Barat ini (eh, tahu kan kalendar yang kita guna sekarang ialah kalendar Masihi?), rata-rata daripada kita akan menunggu-nunggu saat-saat tepat masuk jam 12 tengah malam tarikh sebelum ‘Hari Jadi” untuk kita mengucapkan “Happy Birthday!!”

Saya masih ingat ketika kami bersama-sama ‘celebrate’ birthday pakcik kami tidak lama dahulu. Hmm..tazkirah yang sangat terkesan di hati saya. Beliau menghargai usaha kami dengan kek dan satay untuk menyambut ‘birthday’ beliau, tapi antara yang mengesankan ialah.. “Birthday saya bukan harini” sebaliknya mengatakan bahawa birthday nya adalah sekian2 haribulan (menurut kalendar Hijr). Sambil tersenyum pakcik kata (lebih kurang bunyi ya) “Inilah hebatnya tamadun, sampai celebrate birthday pun, nak ikut cara (kalendar) mereka, kesian kite kan?”

Pada saya, ada logiknya juga pernyataan beliau tu. Betapa besarnya kesan tamadun kepada dunia, kerana majoriti penduduk dunia ini akan menurut cara hidup mereka yang memegang tamadun ketika itu. Dan sambutan ulang tahun kelahiran ini juga salah satu daripada cara hidup mereka. Kalau ditambah dengan megadakan party etc, hmm.. lebih-lebih lagilah.

Dan sebenarnya apa yang kita raikan? Kita bukan sahaja meraikan sudah berapa tahun kita hidup, sebaliknya kita juga meraikan ‘baki umur’ kita di dunia ini.Hmm..betul tak? Jadi, selayaknya hari ulang tahun kelahiran kita merupakan antara hari yang baik untuk kita muhasabah dan reflek, tentang apa yang sudah kita lakukan sepanjang tahun yang telah kita laui dengan jayanya. Dan juga menjadi tazkirah terbaik buat kita untuk bertanya pada diri, apakah perancangan kita untuk menguruskan baki umur yang tinggal (yang tidak diketahui sebenarnya) sebelum kita meninggalkan dunia yang fana ini.

images

Hmm..beberapa hari lepas merupakan hari ulang tahun kelahiran saya menurut kalendar Masihi.

( Sy lahir pagi 5 Syawal =] )

Dan biasalah, orang akan tanya,

“What is your wish?”

“Hmm.. A lot actually! But one of it now is…

I wish for ‘Ansariy’ or  ‘Harun’ now..

Advertisements

Assalamualaikum to all,

My lecturer, Jo had suggested me to read more on English materials (which i really10x hate).  Well, beginning with fictions, i think it was a good start. So here,  i want to share one of my readings (sounds a lot, huh?). Jeng jeng jeng.. presenting u, A Thousand Splendid Suns by the author of The Kite Runner, Khaled Hosseini..

thousand splendid suns

It was a story about two main characters, women of Afghanistan, Mariam and Laila. In the beginning, it were two different stories about them. Mariam, a harami or a daughter who was born out of wedlock. Though she ‘s the innocent party in this issue, it was always she and her mother who were blamed by the society around them. But her ‘father’, Jalil was very kind to her, treated her well and visited her every week. Everything went well until one day, when Mariam decided to go to her father’s place which was being warned by her mother, Nana that he will not accept her because she was Harami and Nana will commit suicide if Mariam go. And so she did. That part changed Mariam’s whole life because
only after she went to Jalil’s house then she knew that Nana was telling her the truth about him. After Nana died, Jalil sent her to Kabul to marry Rasheed. Being Harami, Mariam was still being blamed and Rasheed was not a dreamed husband of Mariam.
Laila’s story, on the other hand was like Laila and Majnoon’s love story where Tariq was the majnoon.Laila was on her way to leave Kabul and  hoping that she will find Tariq but their car was attacked by a rocket which caused her parents died. She was saved by Rasheed. Unexpectedly,one day a guy named Abdul Sharif came and told  Laila that Tariq was died. Rasheed took  Laila as his second wife.The friendship between Mariam and Laila started and they shared all of their stories, about Jalil, about Tariq.It was a long story of them with the effects of wars, both during Soviet Union colonization in Afghanistan and when Taliban took over.
It was the story of  how women in afgahnistan suffered under the power of men and tried to survived. What happen next when Laila knew that Tariq still alive and came to Kabul? Did Jalil regret his decision of sending Mariam to Kabul and married Rasheed? Seriously, it was unexpected and sad plots coming in the end…

Well, sorry guys, i am not perfect in writing review (still learning, yeah!). Im open for any comments or corrections from you (in terms of reviewing and writing, grammar, etc). But what i really want to say here that this book is very good. For those who love history or want to know about the issue in Afghanistan, this is not a perfect book because it is not a history book, (of course), but it will draw for you the ‘scenery’ , and give you the feelings of the innocent people  who involved in the conflict of wars in Arghanistan . it is important because they are none others but our own beloved BIG FAMILY.

tunang n kawin

Haih..ape mimpi laa kali ni post entry pasal baitul muslim pulak ni? Takpelah kan, ha, nak share satu hadis Nabi

Nabi Muhammad S.A.W ada mengingatkan kpd kita:

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan.”

(Riwayat Ahmad drpd Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu dan disahihkan oleh al-albani di dlm Irwa’ al-Ghalil)

Moga bermanfaat..Ha, ingat tu. Urm..ok, Dah alang-alang tu, meh la nak crite siket pasal baitul muslim..

Apa itu baitul Muslim dan peranannya?

Baitul muslim bermaksud rumah tangga muslim. Ianya dibina daripada dua individu muslim yang FAHAM islam untuk melahirkan anak-anak yang juge FAHAM islam. Tarbiyah di dalam Baitul muslim sangat penting kerana di situlah sekolah pertama anak-anak islam ini. Maka, tarbiyatul aulad (pendidikan anak-anak) ini di rumah merupakan antara crucial stage dalam rangka membentuk keFAHAMAN anak-anak ini. Daripada anak-anak ini, maka akan terhasillah pula masyarakat yang FAHAM islam. dan akan sama-sama memberi keFAHAMan tentang islam pula kepada orang lain. Seterusnya, daripada masyarakat yang FAHAM tentang islam ini, akan terbinalah pula negara yang FAHAM tentang syariat islam yang sebenarnya. Ianya tidaka akan hanya terhenti disitu, bahkan akan terus berkembang keseluruhpelosok dunia membentuk empayar islam sehinggalah islam itu menjadi ustaziatul alam atau pemegang kepada tamadun dunia. Wah, ni pehaman sendiri,  sile jangan quote definition ini ye (sebab ini bukan academic writing ok=] ).

So?

Hmm..pada dasarnya, sekadar ingin memberi pandangan, bahawa membina baitul muslim itu bukan mudah. Prosesnya bukanlah bermula selepas akad nikah, tetapi bertahun-tahun sebelum daripada itu lagi. Kita ambil contoh Imam Syafie..(urm..betulkan saya kalau saya silap tentang contoh ni), beliau merupakan tokoh islam yang sangat terkemuka dizamannya dan sangat hebat baik dari segi ilmunya mahupun sumbangannya. Nak kate hebatnya Imam Syafie ni, beliau boleh hafal kitab muata’  tu dalam masa 3 malam je. Hhm..pendek kate memang hebatlah imam Syafie ni. Bahkan, sehingga ke hari ini, saya yakin, belum ada lagi yang mampu menggantikan tempat beliau. Ketika ditanya kepada bapa beliau, apakah rahsianya mendidik anaknya sehingga menjadi sebegitu genius? Lantas beliau menjawab, “Aku menyediakan diriku 20 tahun sebelum kelahirannya” (urm..lebih kurang begitulah). Ha, maksudnya, bapa imam Syafie ni menjaga dari semua aspek, daripada pembinaan dirinya sendiri, sehinggalah saat memilih isteri dan mendirikan rumah tangga sebelum lahirnya Imam Syafie yang hebat tue.

KITE bagaimana?

Ha, kite pule bagaimana? Sejauh mana kite telah menyediakan diri kita sebagai individu muslim yang FAHAM sebelum melangkah ke tangga yang satu lagi, Baitul Muslim? Dan betul ke kite dah betul-betul FAHAM? jengjengjeng…

Hmm..kenape saya tulis entry ni?

Entahlah..mungkin sebab baru-baru ni, saya dengar a few ‘ura-ura’ ade orang2 nak melangkah ke anak tangga itu.. Urm..adekah entry saye ni kedengaran negatif? Jealous?  Opps, no no no.. let me clarify,ok.  I’m very3 happy for them ok. Saya sokong sangat2 bila ada individu-individu  di sekeliling saya yang akan melanglah ke alam itu. Tentulah, ianya  merupakan salah satu tangga daripada ‘sifir pembinaan ummat’ kan.. Cumenye, saya rase seakan-akan saya akan kehilangan ‘adik-beradik’ saya… (Entahlah, aseef kalau pemikiran saya seolah-olah skeptikal terhadap hal ni). Tapi perasaan itulah yang menerjah ke dalam diri di saat mendengar berita-berita gembira itu…Ya, perasaan yang sama tatkala Naqibah saya dulu melangkah ke Baitul Muslim. Gembira itu memang gembira, tapi perasaan ‘kehilangan’ itu tetap juga dirasa.. Dan kini, tiba pula masanya ‘adik-beradik’ sendiri juga akan meninggalkan saya…

Assalamualaikum semua.. masya Allah, dh bersawang gamaknye blogku ini..

ok, quick one for this entry…

– Saya dah start belajar bahasa Arab (sgt2 basic) tapi bagi saya memang itu pun tahap saya.  “Kenapa nak belajar bahasa Arab?”  “Sebab nak recall semula yang pernah dipelajari suatu ketika dahulu..?” “Sebab nak jadi multi-lingual person?”, “Sebab nak berkomunikasi dengan Arabs friends?” etc… Bagi saya pula?.

.. hhmm.. tatkala ditanya oleh seorang Kristian yang saya sapa terlebih dahulu dalam bas, “Why do u want to learn Arabic?” Jawapan saya hanya satu, “Lillahi taala..untuk cuba memahami surat-surat cintaNya..” Insya Allah, moga ia menjadi titik tolak yang barakah..amiin..

– Singgah sebentar di blog cik Ummu tadi.. sangat2 terasa sedih tatkala membaca entry bliau tentang kembaranya ke Spain.. Duh..gambar2 dan penerangan yang cik Ummu sertakan membuatkan saya terasa seolah-olah berada bersama mereka di sana.

– Akhir kalam untuk entry kali ini.. mengingatkan semula diri..

“I have a mission in this world!”

“Kamu takkan dapat menyentuh hati manusia dengan tarbiyah seadainya hatimu sendiri belum tersentuh sepenuhnya..”


“Ya Allah berilah ku kekuatan melaksanakan amanah Syahadatul Haq ini Ya Allah!!!!!”

Reminder oh cahaya jihad…;

ade seorang sister,

dia takkan lupe ingatkan diri dia utk setiap masa pasang niat utk cerita pasal islam pada org lain

or even pd diri dia sendiri

and she keeps remind me of dua

doalah pada allah agar diberi kita kekuatan untuk melaksanakan syahadah kita

doa

doa

doa

seorang sister tu juge sebut

ape yg drive dia utk buat semua nih

adalah kerana

keinginan dia yg sgt2 nak jumpa allah

dia xpikir pasal rewards syurga or else

tp dia nak sgt jumpa allah

dia takut dia xdpt jumpa allah

masyaallah

xpenah terpikir sampai camtuh skali dlm jalan nih

mungkin sbb tuh patern turun naik kite sgt teruk

org mungkin tgk kita sgt semangat

kdg2 semangat tu ialah utk cover dlmn yg kosong tuh

but believe me

kekosongan tuh dpt dirasai oleh org yg basah

sbb tuh, kena juga cite ape kita rasa, pada org lain

so that, kita tidak kering sorang2

ukhuwah kan paksi kita

betul tak?

x kesah la kat mana awak nak start

dr mana awak nak start

buatlah semua itu kerana awak mahu jumpa allah

awak mahu kasih sayang allah yg melimpah ruah tuh

awak buat kerana awak mahu dan awak faham!

*(Jzkk ukht A… atas tazkirah yang ikhlas ini!)
p/s “Kak, Saya sihat kat sini!”


May 2009
M T W T F S S
« Mar   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,643 hits

Video best

Top Clicks

  • None

Categories