Wahai Jiwa yang Tenang

random..?

Posted on: May 6, 2009

Assalamualaikum semua.. masya Allah, dh bersawang gamaknye blogku ini..

ok, quick one for this entry…

– Saya dah start belajar bahasa Arab (sgt2 basic) tapi bagi saya memang itu pun tahap saya.  “Kenapa nak belajar bahasa Arab?”  “Sebab nak recall semula yang pernah dipelajari suatu ketika dahulu..?” “Sebab nak jadi multi-lingual person?”, “Sebab nak berkomunikasi dengan Arabs friends?” etc… Bagi saya pula?.

.. hhmm.. tatkala ditanya oleh seorang Kristian yang saya sapa terlebih dahulu dalam bas, “Why do u want to learn Arabic?” Jawapan saya hanya satu, “Lillahi taala..untuk cuba memahami surat-surat cintaNya..” Insya Allah, moga ia menjadi titik tolak yang barakah..amiin..

– Singgah sebentar di blog cik Ummu tadi.. sangat2 terasa sedih tatkala membaca entry bliau tentang kembaranya ke Spain.. Duh..gambar2 dan penerangan yang cik Ummu sertakan membuatkan saya terasa seolah-olah berada bersama mereka di sana.

– Akhir kalam untuk entry kali ini.. mengingatkan semula diri..

“I have a mission in this world!”

“Kamu takkan dapat menyentuh hati manusia dengan tarbiyah seadainya hatimu sendiri belum tersentuh sepenuhnya..”


“Ya Allah berilah ku kekuatan melaksanakan amanah Syahadatul Haq ini Ya Allah!!!!!”

Reminder oh cahaya jihad…;

ade seorang sister,

dia takkan lupe ingatkan diri dia utk setiap masa pasang niat utk cerita pasal islam pada org lain

or even pd diri dia sendiri

and she keeps remind me of dua

doalah pada allah agar diberi kita kekuatan untuk melaksanakan syahadah kita

doa

doa

doa

seorang sister tu juge sebut

ape yg drive dia utk buat semua nih

adalah kerana

keinginan dia yg sgt2 nak jumpa allah

dia xpikir pasal rewards syurga or else

tp dia nak sgt jumpa allah

dia takut dia xdpt jumpa allah

masyaallah

xpenah terpikir sampai camtuh skali dlm jalan nih

mungkin sbb tuh patern turun naik kite sgt teruk

org mungkin tgk kita sgt semangat

kdg2 semangat tu ialah utk cover dlmn yg kosong tuh

but believe me

kekosongan tuh dpt dirasai oleh org yg basah

sbb tuh, kena juga cite ape kita rasa, pada org lain

so that, kita tidak kering sorang2

ukhuwah kan paksi kita

betul tak?

x kesah la kat mana awak nak start

dr mana awak nak start

buatlah semua itu kerana awak mahu jumpa allah

awak mahu kasih sayang allah yg melimpah ruah tuh

awak buat kerana awak mahu dan awak faham!

*(Jzkk ukht A… atas tazkirah yang ikhlas ini!)
p/s “Kak, Saya sihat kat sini!”

Advertisements

2 Responses to "random..?"

alhamdulillah..gunakn peluang sebaik mgkin…best nye dpt peluang mcm tu.. 🙂
moga terus kuat menghadapi hari ni dan hari2 mendatang..

subhanallah, beginilah seharusnya kita…

kita ada misi

misi kita ialah untuk bertemu ilahi

jika sahabat bertemu allah dengan hidung yang rompong

jika sahabat bertemu allah dengan badan yang penuh tikaman

jika sahabat bertemu allah mengendong pakaian sehelai sepinggang

kita ingin sekali menyertai mereka

walau keadaannya beda

bersemangatlah adikku!

kami sentiasa mendoakanmu… insyaallah

misi kita; menang atau syahid di jalanNya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

May 2009
M T W T F S S
« Mar   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,558 hits

Video best

Top Clicks

  • None

Categories

%d bloggers like this: