Wahai Jiwa yang Tenang

Sanah Helwah!

Posted on: May 23, 2009

Ulang tahun kelahiran “Sanah Helwah”, “Happy Birthday”, “Alles Gute zum Geburtstag”, “Joyeux anniversaire”  etc merupakan sinonim dalam bahasa2 lain kepada Ulang tahun kelahiran. Acap kali kita di zaman ini terutamanya di kala usia remaja ini (eh, remaja lg ke?), ulang tahun hari kelahiran merupakan salah satu daripada ‘event’ yang ‘bermakna’ dan dinanti-nantikan. Tambahan pula di dalam tamadun Barat ini (eh, tahu kan kalendar yang kita guna sekarang ialah kalendar Masihi?), rata-rata daripada kita akan menunggu-nunggu saat-saat tepat masuk jam 12 tengah malam tarikh sebelum ‘Hari Jadi” untuk kita mengucapkan “Happy Birthday!!”

Saya masih ingat ketika kami bersama-sama ‘celebrate’ birthday pakcik kami tidak lama dahulu. Hmm..tazkirah yang sangat terkesan di hati saya. Beliau menghargai usaha kami dengan kek dan satay untuk menyambut ‘birthday’ beliau, tapi antara yang mengesankan ialah.. “Birthday saya bukan harini” sebaliknya mengatakan bahawa birthday nya adalah sekian2 haribulan (menurut kalendar Hijr). Sambil tersenyum pakcik kata (lebih kurang bunyi ya) “Inilah hebatnya tamadun, sampai celebrate birthday pun, nak ikut cara (kalendar) mereka, kesian kite kan?”

Pada saya, ada logiknya juga pernyataan beliau tu. Betapa besarnya kesan tamadun kepada dunia, kerana majoriti penduduk dunia ini akan menurut cara hidup mereka yang memegang tamadun ketika itu. Dan sambutan ulang tahun kelahiran ini juga salah satu daripada cara hidup mereka. Kalau ditambah dengan megadakan party etc, hmm.. lebih-lebih lagilah.

Dan sebenarnya apa yang kita raikan? Kita bukan sahaja meraikan sudah berapa tahun kita hidup, sebaliknya kita juga meraikan ‘baki umur’ kita di dunia ini.Hmm..betul tak? Jadi, selayaknya hari ulang tahun kelahiran kita merupakan antara hari yang baik untuk kita muhasabah dan reflek, tentang apa yang sudah kita lakukan sepanjang tahun yang telah kita laui dengan jayanya. Dan juga menjadi tazkirah terbaik buat kita untuk bertanya pada diri, apakah perancangan kita untuk menguruskan baki umur yang tinggal (yang tidak diketahui sebenarnya) sebelum kita meninggalkan dunia yang fana ini.

images

Hmm..beberapa hari lepas merupakan hari ulang tahun kelahiran saya menurut kalendar Masihi.

( Sy lahir pagi 5 Syawal =] )

Dan biasalah, orang akan tanya,

“What is your wish?”

“Hmm.. A lot actually! But one of it now is…

I wish for ‘Ansariy’ or  ‘Harun’ now..

Advertisements

4 Responses to "Sanah Helwah!"

Salam alayk dear…

Semuga sisa umur menjadi syahadah terbaik dalam perjuangan menegakkan agamanya…

Menghitung hari menanti dengan sabar kedatangan awak ke sini 😉

Mishhh u so much…fillah…

May Allah grant u with abundance of ansarullah… terus tsabat…akak tahu u are very strong 🙂

Salam sayang fillah,
Kak Fareha

Salam helwah, aisyah.. happy belated birthday sorry, i miss the date.. semoga terus matang dalam usia dakwah ini.. dan tsabat jugak..

all the best for ur coming test and exam.. semoga Allah permudahkan segalanya.

salam. selamat ulang tahun juge…huhu..mnta maaf, lupe. apepun, tqa sgt2 menantikan kehadiran aishah disini..huhu

yeah..sanah helwah..
sy pin masih ingat kata2 pakcik..
terkena btg hidung..
tazkirah dr Allah buat kite…

miss u dear sis..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

May 2009
M T W T F S S
« Mar   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

jiwa2 yg datang

Blog Stats

  • 12,605 hits

Video best

Top Clicks

  • None

Categories

%d bloggers like this: